23 Kasım 2013 Cumartesi

Hey Özgürlük..

World Wide Web Vakfı, 2013 Web İndeks Raporu’nu yayınladı. Sansürü izleme amacıyla vakfın her sene yayınladığı rapor, 81 ülkedeki internet özgürlüklerini masaya yatırırken Türkiye’ye ait verdiği bilgiler de dikkat çekiyor.
WWW’in kurucusu Tim Berners-Lee, son dönemde NSA skandalıyla gündeme gelen devletlerin kullanıcıları internet üzerinde gözetleme eylemlerinin web’i tehdit ettiğini ve artan bu gözetleme faaliyetlerinin demokrasinin önünde büyük bir engel olduğunu dile getiriyor. Artan internet sansürlerine dikkat çeken Berners-Lee, devletlerin internet trafiğini gözetlemesi konusunda yeni yasalara ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
İndekste ülkelerin %94′ünde hükümetlerin interneti engelleme girişimlerinin izlenmediği göze çarparken %30 oranında ülkede siyasi paylaşımların engellendiği dikkat çekiyor. Bu senenin raporuna damgasını vuran bulgu ise bizim de Gezi Parkı olaylarında kısa süre önce deneyimlediğimiz gibi internet ve sosyal medyanın insanları örgütlenmeye daha fazla ittiği yönünde.
WWW İnternet Sansür Haritası
İnternet Özgürlüğünde Türkiye 58.Sırada
İndekste ülkelerin internet özgürlüğü sıralamasında İsveç, Norveç, İngiltere ve ABD gibi ülkeler ilk sıralarda yer alırken Türkiye Gana, Hindistan ve Çin’in ardından 58.sırada geliyor. Ülkeleri gelir sıralaması ve web endeksindeki farka göre de sıralayan raporda Türkiye’nin Katar, Suudi Arabistan, BAE, Botswana ve Singapur’un ardından beşinci sırada yer aldığı göze çarpıyor.
WWW’den Gezi Parkı Olayları Sosyal Medya İlişkisi Yorumu
Raporun en dikkat çeken kısımlardan biri de Türkiye’deki Gezi Parkı olayları ve sosyal medya ilişkisinin incelenmesi. Raporda Gezi Parkı eylemleri sırasında atılan lokasyon bilgisi içeren tweet’lerin %90′ının Türkiye’den atıldığı ve %88′inin Türkçe olduğu belirtiliyor. Bunu 2011′deki Mısır ayaklanması ile karşılaştıran rapor bu ayaklanmalar sırasında en çok retweetlenen tweet’lerin sadece %3o’unun Mısır’dan geldiğini ortaya koyuyor. Ayrıca Gezi Parkı eylemleri sırasında kullanıcıların medyayı eleştirmek için sosyal medya kanallarını, özellikle Twitter’ı yoğun olarak kullandığı ve bunun için #BugünTelevizyonlariKapat gibi hashtag’lerden beslendiği de raporda yer alıyor.

2 yorum:

  1. Ülkemizde her şeyin kısıtlaması olduğu gibi net kullanımında da kısıtlamalar sınırlandırmalar ve de sansürler mevcut. Hepsi bir yana paylaşımlardan ötürü içeri alınıyoruz cezalar ve yaptırımlar uygulanıyor. Hükumetimiz sağ olsun bizi uyurken dahi düşündüğü için yanlış yayınlara yalanlara maruz kalmayalım diye engellemeye çalışıyor. Yoksa bu marjinaller bize ülkeyi yaktırır!!!

    YanıtlaSil
  2. İnternet kullanımı ne kadar artıyor ve özgürlükçü bir hala alıyorsa da bunun önlemini alan, almaya çalışan bir hükümetle yaşıyoruz her zaman.. bu gibi sonuçlar artık bize yabancı gelmiyor ki daha 'kısıtlı' bir gelecek bizi bekliyor...

    YanıtlaSil