10 Kasım 2013 Pazar

Teknolojiyle iyi kötü anlaşıyoruz..



 Yukarıdaki resme baktığımızda önce bi tebessüm ettiriyor. Ama resim üzerine düşünmeye başladığımızda web teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın ne kadar değiştiğini görüyoruz. Evet teknoloji iyi bi şey. İnsan yararına olan bi şey. Peki bu yararın zararlarını da görmüyor muyuz? 

 Sosyal ağların gelişmesiyle insanların birbirinden kopması aynı zamana denk geliyor. İnsanlar birbirinin hayatının bu kadar içerisindeyken aslında birbirlerine kilometrelerce uzaklar. Sadece bu yakınlık gözetlemekten geliyor . Birbirlerine temas etmeden yıllarca bu sosyal ağlardan iletişimlerini, yakınlıklarını sürdürüyorlar.  Beraber oturup eğlenmiyorlar, birbirlerini dinlemiyorlar. Duygusal bi varlık olan insan, duygularından her geçen gün uzaklaşıyor. Popüler olanın yanında tek tipleşerek aynı şeyleri düşünüyoruz. İnsanlardan uzaklaşmanın ötesinde kendimizden de uzaklaşıyoruz. En basitinden şuan düşüncelerimi yazdığım yer bi kağıt sayfası değil, elimde de bi kalem yok. Kendi yazı stilimle yazmıyorum, klavyenin bana uygun gördüğü yazı stiliyle tuşlara basıyorum. Bi nokta da mekanikleşiyorum. Makinanın uzantısı durumundayım.

 Web teknolojinin gelişmesiyle insan ilişkilerinin yapaylaştığını söylemek gerekir. Tabii eleştirdiğim bu düzenin bende içerisindeyim. Aslında telefonla, sosyal ağlarla üniversitede tanıştım. Lise yıllarında hiçbir sosyal ağda olmayan interneti sadece araştırma yapmak için kullanan biriydim. Hiçbir zaman merakta etmedim. Ama ne zaman üniversiteye geldim  gerçek çevremden koptum o zaman internet zamanımın büyük bölümünü geçirdiğim yer oldu. Çünkü insan ilişkileri yeni girdiğim çevrede hep net üzerindeydi. Bende ayak uydurayım derken baya bi kaptırdım kendimi. Şimdi hala aktif kullanıcıyım. Netten uzaklaşamayınca takip edeceğim kişi sayısını azaltarak hem daha samimi paylaşımlar yapmaya başladım hem de sadece aynı ortamları paylaştığım insanların yaşamını gözetlemekten vazgeçtim. Güzel bi çözüm oldu. Ben buna az ve öz diyorum. Gerçekten işe yarıyor.

3 yorum:

  1. Günümüz teknolojileri geçmişteki alışkanlıklarımız üzerine geliştirilmiştir iddasını kanıtlayan bir karikatür ve yazı olmuş hakikatende öyle belki biz 80leri tanıma fırsatı bulamadık ama o zamanların tüm alışkanlıkları tek bir alana mecraya sığdırılmıştır.

    YanıtlaSil
  2. İnternetin sosyal ağların hayatımızın bu denli içerisine girmesi hepimizi birer röntgenciye çevirdi. Artık nasılsın demek yerine twitterda bu aralar yazılarına baktım galiba bunalımda diyoruz ya da online değil bu aralar nerelerde ki gibi cümleler kuruyoruz. Tabi ki internetin sosyal ağların hayatımıza bir çok getirisi var ama bunu bağımlılık olarak kullanmadığımız sürece.

    YanıtlaSil
  3. Böyle bir dönemde yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. İhtiyacın olan bilginin elinin altında olması ve her an ona ulaşabilmek teknolojinin bize en büyük getirisi diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil